„Amintirea lui tata e copleșitoare. Un om bun, drept, puternic!”

noiembrie 23, 20231
Aruncarea simbolică de start a meciului de handbal SCM Politehnica Timișoara – CSM București va fi oferită de fiica antrenorului care și-a pus o amprentă apăsată și inegalabilă în istoria handbalului timișorean, Constantin Lache. Jocul va avea loc duminică, 26 noiembrie, la ora 17.30, la sala Constantin Jude.

Luna aceasta s-au împlinit 100 de ani de la nașterea tehnicianului care a adus primul trofeu din istoria handbalului de pe Bega, la masculin, titlul național din 1956 (la handbal în 11). Rita Lache, fiica antrenorului, a acceptat să ofere aruncarea simbolică de start și să evoce amintirea tatălui ei:

E copleșitoare. A fost un om bun, drept, puternic! Un om bun și la propriu și la figurat. Sărea în ajutor oricui avea nevoie de el, iar elevii săi au ajuns ceva în viață, niciunul nu a apucat-o pe căi greșite. Ca tată, a fost stâlpul familiei: întotdeauna când aveai o problemă, știai că mergi la tata. Mereu ne oferea sprijinul, mai ales în momentele dificile și știți că noi nu am dus lipsă de astfel de situații.

Rita Lache

În 1958 a fost îndepărtat de la echipă și exclus din viața sportivă pentru că avea „origine socială nesănătoasă”. Autoritățile comuniste l-au acuzat că tatăl său, împroprietărit după Primul Război Mondial, cumpărase alte 50 de hectare de pământ și un mic conac, în anul 1927, și l-au catalogat drept chiabur.

O perioadă, Constantin Lache a activat ca simplu profesor la Școala Medie nr. 4 din Timișoara, la disciplina handbal. A revenit pe bancă la sfârșitul anilor 60, la echipa feminină Universitatea Timișoara, cu care a ajuns în finala Cupei Campionilor Europeni, acum o jumătate de veac (1973) și a cucerit opt titluri naționale și o Cupă a României.

S-a născut la 15 noiembrie 1923, la Urleasca, județul Brăila, și s-a stins la 24 august 2010, la Timișoara. Constantin Lache a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Timișoara în 27 noiembrie 2007.

One comment

  • Diana Lotte Badea

    noiembrie 27, 2023 at 6:30 am

    Cred ca e frumos ca nu uitam valorile care ne-au marcat istoria si e bine ca cei care nu au trait vremurile acelea macar sa auda despre ce a fost odata. Felicitari.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VREI SĂ ÎNSCRII COPILUL LA GRUPELE DE JUNIORI?

SCM POLITEHNICA TIMIȘOARA

Design fără titlu (40)

Fii alături de echipa locală de handbal din Timișoara. Te așteptăm la meciuri!

© 2022 SCM Politehnica Timișoara | Web Design: SAINO