Sezonul 2021/2022 a fost unul al reconstrucției pentru SCM Politehnica Timișoara. Clubul nostru și-a asumat decizia de a promova numeroși jucători tineri și de a evolua doar cu handbaliști autohtoni și a avut parte de un campionat al Ligii Naționale cu multe provocări.
În același timp, echipele de juniori 1 și de tineret au devenit campioane naționale, probând saltul valoric pe care l-au făcut jucătorii tineri.
Despre toate acestea, am stat de vorbă cu antrenorul echipei de seniori, Horvath Atilla, omul care a construit în ultimii ani și această generație de tineri ce vin din urmă. Astăzi, vă oferim prima parte a interviului:
S-a încheiat un sezon foarte foarte dificil. Cum îl vezi acum, la final, cu atâtea evenimente, atât la seniori, cât și la tineret și juniori 1?
Da, a fost greu din toate punctele de vedere: începutul a fost dificil, în special în Liga Națională. La nivel de copii și juniori, consider că ne-am îndeplinit obiectivele. Am câștigat multă experiență în special în duelurile din Liga Națională.
Dacă vorbim despre ceea ce s-a întâmplat cu începere din 2022, am reușit din timp să realizăm anumite transferuri pe care ni le-am propus (detalii, AICI), transferuri care vor aduce un plus mare echipei și sper din tot sufletul ca sezonul care urmează să fie unul mult mai liniștit din perspectiva rezultatelor.
Pentru tine, personal, care a fost cel mai dificil moment și cum ai trecut peste el?
Un moment dificil a fost atunci când am acceptat postul de antrenor principal la echipa de seniori, știind ce mă așteaptă. Mi-am asumat acest rol bazându-mă pe munca din anii precedenți de la copii și juniori 1 și s-a dovedit că am avut cea mai prolifică generație juvenilă din istoria handbalului timișorean, la masculin. A fost și optimismul cu care am pornit la drum în reconstrucția acestei echipe, care a îmbinat exuberanța jucătorilor tineri cu experiența unor handbaliști cu multe sezoane la seniori.
Cel mai greu moment a fost barajul, pentru că – vă dați seama – am sperat până în ultima secundă să-l putem evita. A mai apărut și accidentarea lui Marius Sadoveac, indisponibil în ultimele cinci partide… Da, nu e ușor pentru un antrenor de Ligă sau pentru un jucător care a fost la loturile naționale și cu multă experiență să meargă la un turneu de baraj, dar lucrurile au ieșit așa cum ne-am propus și sper ca în viitor să nu mai ajungem unde am fost sezonul acesta.
Mă gândesc că reconstrucția nu se oprește aici...
Da, bineînțeles, reconstrucția nu se poate face într-o perioadă scurtă, îți ia ani întregi. Toata lumea are nevoie de jucători tineri foarte buni, dar dacă nu le dai încredere să joace se vor pierde pe parcurs, cum s-au pierdut foarte multe generații de sportivi.
Aveți un analist video foarte bun în staff, Alexandru Nae. Ce spun cifrele, mai ales despre jucătorii tineri, de la care Timișoara așteaptă multe?
Într-adevăr, analistul video este foarte important. Avem stocate toate datele, pentru analizele pre și post-meci și ne ajută enorm. Cifrele sunt foarte bune pe faza de atac – tocmai îmi voi susține lucrarea de Master Coach pe baza acestor cifre și a evoluției noastre ca echipă în modulul ofensiv. Din păcate, lucrurile nu stau la fel de bine pe partea defensivă și asta s-a văzut și în clasament, dar sper să reglăm lucrurile.
În ceea ce-i privește pe jucătorii tineri, care sunt campioni naționali, fiecare a reușit să aibă minute și să marcheze în Liga Națională, ceea ce pentru mine este îmbucurător și drept urmare am trimis o mulțime de jucători la naționala de tineret.