SCM Politehnica Timișoara va sărbători la acest final de săptămână trei sferturi de veac de la înființarea secției de handbal de la clubul alb-violet. Cu ocazia sărbătorii, se va organiza și un meci de handbal în 11, sâmbătă, la ora 19,30, la stadionul Știința, în amintirea primului trofeu al handbalului timișorean, titlul național din 1956, când handbalul se juca în 11.
Acum 66 de ani, Timișoara câștiga campionatul la mare luptă cu CCA (actuala Steaua) București. Înaintea ultimei etape, cele două formații se aflau la egalitate de puncte, cu golaverajul avantajându-i pe bănățeni. Politehnica a fost nevoită să-și amâne meciul din ultima rundă, cu Progresul Arad, în deplasare, din pricina mișcărilor anti-comuniste din toamna lui 1956, care au transformat orașul într-unul închis. Vreme de câteva zile, nimeni nu a intrat sau nu a ieșit din Timișoara.
Când, în sfârșit jocul a avut loc, Știința a câștigat cu 17-3 și a intrat în posesia primului trofeu din istoria secției de handbal.
„Prea puțin așteptată de lumea handbalistică, victoria jucătorilor de la Știința Timișoara a fost clădită în primul rând pe o mare unitate sufletească, cea care i-a ajutat pe studenți să depășească momentele dificile apărute de-a lungul campionatului. În legătură cu această unitate ar fi de amintit un ritual al jucătorilor echipei, care se petrecea înaintea fiecărui joc de campionat. Băieții se adunau în vestiar, în jurul lui „Bițu” Vlad, omul cel mai mobilizator din echipă și cu mâna pe genunchiul acestuia jurau să nu precupețească nici cea mai mică picătură de energie în vederea obținerii victoriei. Aflând acest obicei, ateii travestiți ai partidului, prezenți în diferite funcții la nivelul institutului politehnic sau al organizației studențești au considerat că la echipa de handbal se practică misticismul și în consecință au adăugat o filă neagră la dosarul antrenorului Lache și care, coroborată cu alte destăinuiri ale unor oameni de bine, au dus la îndepărtarea acestuia din funcție, în vara anului 1958…”
Constantin Jude, Marius Breazu – din volumul „Semicerc de veac”, lansat la semicentenarul clubului de handbal
În același volum este prezentată componența echipei ce a cucerit titlul în 1956: EMIL BARBU – inginer electro, IOAN RUIU – elev clasa a XI-a, HORIA VIȘOIU – student la Chimie, LADISLAU BARA – profesor de educație fizică, OCTAVIAN ISPAN – student la Agronomie, CONSTANTIN LACHE – profesor de educație fizică, CONSTANTIN JUDE – student la Agronomie, IOAN MOSER – student la Mecanică, LEONIDA SILVESTROVICI – student la Electro, IOSIF IACOBOVSCHI – student la Electro, TEODOR MĂRGINEANU – student la Chimie, IOAN WERNER – student la Agronomie, IOAN VLAD – student la Chimie.
Meciul de handbal în 11, de sâmbătă, 24 septembrie, ora 19.30, va opune două formații studențești, SCM Politehnica și CSU Politehnica, și se va disputa în fața unora dintre jucătorii legendari ai clubului alb-violet.
Foto: Handbaliștii de la Știința Timișoara, premiați pentru titlul național, înaintea meciului de fotbal dintre Știința și CCA (5-0, la 18 noiembrie 1956)