Un veac de la nașterea unui monstru sacru al handbalului timișorean

noiembrie 15, 20230
Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Constantin Lache, legendarul antrenor timișorean. Constantin Lache s-a aflat la cârma echipei cârma Științei, precursoarea lui Poli, campioană în 1956, primul trofeu din istoria handbalului timișorean, la masculin.

Timișoara câștiga campionatul de handbal (în 11, la acea vreme) la mare luptă cu CCA (actuala Steaua) București. Înaintea ultimei etape, cele două formații se aflau la egalitate de puncte, cu golaverajul avantajându-i pe bănățeni. Politehnica a fost nevoită să-și amâne meciul din ultima rundă, cu Progresul Arad, în deplasare, din pricina mișcărilor anti-comuniste din toamna lui 1956, care au transformat orașul într-unul închis. Vreme de câteva zile, nimeni nu a intrat sau nu a ieșit din Timișoara.

Când, în sfârșit jocul a avut loc, Știința a câștigat cu 17-3 și a intrat în posesia primului trofeu din istoria secției de handbal.

Lache a fost inventatorul ideii „toți în atac, toți în apărare”, într-o vreme în care handbalul în 11 se disputa cu fundași, mijlocași și atacanți, ca la fotbal.

Între noi am hotărât să nu mai jucăm aşa, ci obligatoriu să luăm om la om pe tot terenul. Regulamentul nu ne interzicea în vreun fel să ne apărăm aşa, pe tot terenul. Când am devenit antrenor şi am putut să-mi pun în practică propriile idei, am hotărât să încerc această tactică. Îi puteam surprinde pe toți adversarii. A fost o poveste întreagă şi cu lămurirea jucătorilor, dar ei erau băieți deştepţi şi au priceput. Cum erau majoritatea studenți la Politehnică sau la Matematică au mai înțeles că un număr mare de repetări duce la o superioritate într-o acţiune, adică devii cât mai aproape de ideal. Cu asta am scăpat de la retrogradare în 1955 şi am depăşit toţi adversarii în 1956 și am câștigat titlul! Am alergat şi mai mult şi mai repede decât ceilalţi şi am avut de câştigat. Mai ales în repriza a doua eram peste ei. Jucătorilor mei le-a fost mai uşor să înțeleagă şi pentru că pe timpul iernii am jucat pe acest sistem la handbalul în 7.

Constantin Lache – din volumul „Handbalul la Politehnica Timișoara”, semnat de Viorel Jurcuț

Mai târziu, Lache a preluat echipa feminină de la Universitatea Timișoara, care a dominat handbalul feminin românesc vreme de un deceniu. Din 1968 până în 1978 a cucerit de opt ori titlul național (1968, 1969, 1970, 1972, 1975, 1976, 1977, 1978) și o Cupă a României (1978).

În urmă cu o jumătate de veac, în aprilie 1973, Constantin Lache a condus Universitatea până în finala Cupei Campionilor Europeni. S-a născut la 15 noiembrie 1923, la Urleasca, județul Brăila, și s-a stins la 24 august 2010, la Timișoara. Constantin Lache a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Timișoara prin Hotărârea Consiliului Local nr. 410 din 27 noiembrie 2007.

 

Foto: Handbaliștii de la Știința Timișoara, premiați pentru titlul național, înaintea meciului de fotbal dintre Știința și CCA (5-0, la 18 noiembrie 1956)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VREI SĂ ÎNSCRII COPILUL LA GRUPELE DE JUNIORI?

SCM POLITEHNICA TIMIȘOARA

Design fără titlu (40)

Fii alături de echipa locală de handbal din Timișoara. Te așteptăm la meciuri!

© 2025 SCM Politehnica Timișoara | Web Design: SAINO